Google+ IELTS ή TOEFL; ~ LEXIA L.D.S.

Ακολουθήστε μας:

IELTS ή TOEFL;




Ένα συχνό δίλημμα μεταξύ των σπουδαστών της αγγλικής γλώσσας είναι η επιλογή ανάμεσα στα δύο πιο διάσημα και αποδεκτά τεστ για την εισαγωγή σε διεθνή αγγλόφωνα πανεπιστήμια. Τα δύο τεστ αυτά είναι το IELTS (International English Language Testing Service) και το TOEFL (Test of English as a Foreign Language). Συχνά είναι μία επιλογή που κρίνεται σε προσωπικό επίπεδο, καθώς και τα δύο τεστ είναι αποδεκτά για την εισαγωγή σε πανεπιστημιακά ιδρύματα. Υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις, όπου το IELTS απαιτείται για την έκδοση βίζας και την μετανάστευση στον Καναδά ή την Αυστραλία.

Οι ομοιότητες
Και τα δύο είναι εξετάσεις της αγγλικής γλώσσας οι οποίες επικεντρώνονται σε υποψήφιους προπτυχιακούς ή μεταπτυχιακούς φοιτητές. Και οι δύο εξετάσεις αξιολογούν την ικανότητα του υποψηφίου στο συνδυασμό της ακουστικής κατανόησης (Listening), της αναγνωστικής κατανόησης (Reading), της γραπτής έκφρασης (Writing), και της προφορικής επικοινωνίας (Speaking). Παρόλο που το IELTS είναι μία βρετανική/αυστραλιανή εξέταση και το TOEFL είναι μία αμερικανική, είναι και οι δύο αποδεκτές διεθνώς. Συγκεκριμένα, υπάρχουν πλέον πάρα πολλά κολλέγια και πανεπιστήμια στις Η.Π.Α. τα οποία δέχονται το IELTS, όπως επίσης ισάριθμα στη Κοινοπολιτεία των Εθνών τα οποία δέχονται το TOEFL.

Οι διαφορές

Φαινομενικά, και οι δύο εξετάσεις εστιάζουν στο ίδιο αντικείμενο. Όμως, αυτό το πραγματοποιούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, κι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι υποψήφιοι θέλουν να γνωρίζουν ποια από τις δύο τους ταιριάζει καλύτερα. Μία από τις βασικές διαφορές είναι το προφορικό κομμάτι (Speaking). Στο IELTS εξετάζεστε πρόσωπο με πρόσωπο από έναν εξεταστή. Στο Speaking του TOEFL υπάρχουν έξι ερωτήσεις τις οποίες απαντάτε ηχογραφώντας τις με ένα μικρόφωνο. Αφού ηχογραφηθούν, αποστέλλονται στους εξεταστές για την διόρθωση.

Πολύ διαφορετικό είναι το σύστημα βαθμολογίας. Το IELTS βασίζεται σε κλίμακα από το 0 έως το 9, με την δυνατότητα βαθμολόγησης και με ακρίβεια μισής μονάδας (π.χ. 8,5). Το αποτέλεσμα αποτελεί τον μέσο όρο όλων των ενοτήτων. Το TOEFL παρέχει έναν πιο λεπτομερή βαθμό που θυμίζει SAT, αθροίζοντας τα αποτελέσματα από όλα τα κομμάτια.
Μία ακόμη διαφορά είναι πως το TOEFL χορηγείται από την Educational Testing Service (ETS), μία μη κερδοσκοπική οργάνωση με βάση τις Η.Π.Α., και διεξάγει τις εξετάσεις σύμφωνα με τα αμερικανικά αγγλικά. Το IELTS χορηγείται κοινά από το British Council, τις ESOL Examinations του University of Cambridge και την IDP Education Australia, και διεξάγει τις εξετάσεις στα βρετανικά αγγλικά. Παρόλο που οι διαφορές δεν είναι τόσο μεγάλες, όσο κάποιος θα μπορούσε να υποθέσει, οι προφορές και οι παραλλαγές στην ορθογραφία μπορεί να αποτελούν πρόβλημα για κάποιους υποψηφίους.



Βασικές ερωτήσεις που διευκολύνουν την επιλογή σας

·         Χρειάζεστε το IELTS ή το TOEFL για ακαδημαϊκά Αγγλικά;
·         Είστε περισσότερο εξοικειωμένοι με τη αμερικανική ή με την βρετανική προφορά;
·         Αισθάνεστε πιο άνετα με ένα εύρος αμερικανικού λεξιλογίου και ιδιωματικών εκφράσεων ή αντίθετα με τις βρετανικές αντιστοιχίες τους;
·         Πληκτρολογείτε σχετικά γρήγορα;
·         Θεωρείτε σημαντικό η εξέταση να τελειώνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα;
·         Αισθάνεστε εξοικειωμένοι με μία ευρεία ποικιλία διαφορετικών τύπων ερωτήσεων;
·         Είστε αρκετά ικανοί στην τήρηση σημειώσεων;

Χρειάζεστε το IELTS ή το TOEFL για ακαδημαϊκά Αγγλικά;

Εάν χρειάζεστε το IELTS ή το TOEFL για ακαδημαϊκά Αγγλικά, τότε συνεχίστε να απαντάτε τις ερωτήσεις. Εάν δεν τα χρειάζεστε για αυτόν τον σκοπό και τα χρειάζεστε, για παράδειγμα, για μετανάστευση, τότε μάλλον χρειάζεστε το General Training module του IELTS, ενώ αν χρειάζεστε μία πιστοποίηση για το εργασιακό περιβάλλον, ίσως είναι κατάλληλο το TOEIC.

Είστε περισσότερο εξοικειωμένοι με τη αμερικανική ή με την βρετανική προφορά;

Εάν η εμπειρία σας είναι μεγαλύτερη με τα βρετανικά Αγγλικά (ή με τα αυστραλιανά), ίσως θα πρέπει να συμμετάσχετε στο IELTS, καθώς το λεξιλόγιο και οι προφορές τείνουν περισσότερο προς τα βρετανικά Αγγλικά. Εάν, αντίθετα, η εμπειρία σας αφορά τα αμερικανικά Αγγλικά, επιλέξτε το TOEFL, καθώς αντικατοπτρίζει την χρήση των αμερικανικών Αγγλικών. Κατά το ακουστικό μέρος (Listening), το IELTS παρουσιάζει τυχαία μία μεγάλη ποικιλία διαφόρων προφορών (αγγλική, ουαλική, σκωτσέζικη, αμερικανική, αυστραλιανή, ιρλανδική, νεοζηλανδική), κάποιες από τις οποίες είναι αρκετά ανεπίσημες. Στο TOEFL χρησιμοποιούνται αποκλειστικά τα τυπικά αμερικανικά Αγγλικά.

Αισθάνεστε πιο άνετα με ένα εύρος αμερικανικού λεξιλογίου και ιδιωματικών εκφράσεων ή αντίθετα με τις βρετανικές αντιστοιχίες τους;
Το IELTS δέχεται οποιαδήποτε ορθογραφία, είτε την βρετανική, είτε την αμερικανική (με τον όρο ότι δεν χρησιμοποιούνται εναλλάξ). Το TOEFL δέχεται μόνο την αμερικανική. Εάν είστε συνηθισμένοι στην αμερικανική ορθογραφία (π.χ. color, sulfur, edema), θα είστε άνετα με οποιαδήποτε εξέταση. Εάν όμως χρησιμοποιείτε την βρετανική ορθογραφία (π.χ. colour, sulphur, oedema), τότε το TOEFL ίσως είναι δυσκολότερο για εσάς, καθώς θα πρέπει να μεταφέρετε αρκετές λέξεις από την μία στην άλλη ορθογραφία και γενικά να ελέγχετε περισσότερο αυτά που γράφετε.

Πληκτρολογείτε σχετικά γρήγορα;

Όπως θα δείτε και παρακάτω, στις βασικές διαφορές μεταξύ των εξετάσεων, το TOEFL απαιτεί την πληκτρολόγηση των εκθέσεών σας στο γραπτό κομμάτι της εξέτασης. Εάν δεν είστε εξοικειωμένοι με τον υπολογιστή ή εάν πληκτρολογείτε αρκετά αργά, η επιλογή του IELTS θα ήταν λογικότερη, καθώς οι απαντήσεις στο γραπτό μέρος γίνονται χειρόγραφα.

Θεωρείτε σημαντικό η εξέταση να τελειώνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα;

Εάν είστε αρκετά αγχώδης κατά τη διάρκεια των εξετάσεων και θέλετε η εμπειρία να τελειώσει όσο το δυνατόν νωρίτερα, η επιλογή ανάμεσα στο IELTS και το TOEFL είναι ευκολότερη για εσάς. Το TOEFL διαρκεί περίπου τέσσερις ώρες, ενώ το IELTS είναι σημαντικά συντομότερο – περίπου δύο ώρες και σαράντα πέντε λεπτά. Δεν σημαίνει όμως ότι το συντομότερο είναι και το πιο εύκολο!

Αισθάνεστε εξοικειωμένοι με μία ευρεία ποικιλία διαφορετικών τύπων ερωτήσεων;

Η εξέταση TOEFL συνιστάται από σχεδόν αποκλειστικά ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής. Το IELTS, από την άλλη, έχει ένα μεγαλύτερο εύρος τύπων ερωτήσεων, συμπεριλαμβανομένων των πολλαπλής επιλογής (multiple choice), συμπλήρωσης κενού (gap fill), ασκήσεις αντιστοίχησης (matching exercises) κ.λπ. Εάν δεν νοιώθετε άνετα με τις ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής, το TOEFL δεν είναι εξέταση για εσάς. Εάν, αντίθετα, θεωρείτε τα πολλά είδη ερωτήσεων μία επιπλέον δυσκολία, ίσως να πρέπει να αποφύγετε το IELTS.

Είστε αρκετά ικανοί στην τήρηση σημειώσεων;

Η τήρηση σημειώσεων κατά την διάρκεια της εξέτασης είναι πολύ σημαντική και για τις δύο εξετάσεις. Παρ’ όλα αυτά, είναι πολύ πιο καθοριστική στην εξέταση TOEFL. Όπως θα δείτε παρακάτω, το ακουστικό μέρος απαιτεί πολύ καλές δεξιότητες σημειώσεων, καθώς θα απαντάτε ερωτήσεις αφού ακούσετε αρκετά μεγάλες ηχογραφήσεις. Το IELTS απαιτεί να απαντήσετε σε ερωτήσεις καθώς ακούτε την ηχογράφηση.




Βασικές διαφορές ανάμεσα στις εξετάσεις IELTS και TOEFL

Reading

TOEFL – Έχετε 3 - 5 κομμάτια προς ανάγνωση και απάντηση, το καθένα με διάρκεια περίπου είκοσι λεπτά. Το υλικό προς ανάγνωση είναι ακαδημαϊκής φύσεως. Οι ερωτήσεις είναι πολλαπλής επιλογής.

IELTS - 3 κομμάτια προς ανάγνωση και απάντηση, το καθένα με διάρκεια περίπου είκοσι λεπτά. Το υλικό προς ανάγνωση είναι, και εδώ, σχετιζόμενο με ακαδημαϊκό περιεχόμενο. Οι ερωτήσεις είναι διαφόρων τύπων (συμπλήρωσης κενών, αντιστοίχησης κ.λπ.)

Listening

TOEFL – Το ακουστικό μέρος είναι πολύ διαφορετικό από εκείνο του IELTS. Στο TOEFL, έχετε 40 - 60 λεπτά κατά τα οποία ακούετε αποσπάσματα από διαλέξεις ή πανεπιστημιακές συζητήσεις. Πρέπει να κρατάτε σημειώσεις και έπειτα να απαντήσετε σε ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής.

IELTS – Η μεγαλύτερη διαφορά ανάμεσα στις εξετάσεις είναι σε αυτό το μέρος. Στις εξετάσεις του IELTS υπάρχει μία ποικιλία διαφορετικών τύπων ερώτησης, όπως επίσης και ασκήσεις με διάφορα μεγέθη. Θα απαντάτε σε ερωτήσεις καθώς ακούτε τις ηχογραφήσεις.

Writing

TOEFL – Δύο γραπτές απαντήσεις απαιτούνται στο TOEFL και όλη η γραφή πραγματοποιείται στον υπολογιστή. Η πρώτη άσκηση αφορά την γραφή μία έκθεσης πέντε παραγράφων μεγέθους 300 έως 350 λέξεων. Η τήρηση σημειώσεων είναι σημαντική, καθώς η δεύτερη άσκηση απαιτεί να κρατήσετε σημειώσεις από ένα αναγνωστικό απόσπασμα σε ένα βιβλίο και έπειτα σε μία διάλεξη πάνω στο ίδιο θέμα. Μετά, σας ζητείται να απαντήσετε χρησιμοποιώντας τις σημειώσεις γράφοντας μία έκθεση 150 - 225 λέξεων, συνδυάζοντας το υλικό που διαβάσατε με εκείνο που ακούσατε.

IELTS – Το IELTS έχει και αυτό δύο ασκήσεις: η πρώτη είναι μία σύντομη έκθεση 200ων  - 250 λέξεων. Η δεύτερη άσκηση σας ζητά να βασιστείτε σε μία γραφική ανάλυση, όπως ένα γράφημα ή ένα διάγραμμα και να κάνετε μία περίληψη των πληροφοριών που παρουσιάζονται.

Speaking

TOEFL – Αυτό το μέρος είναι ένα ακόμα όπου εντοπίζονται μεγάλες διαφορές. Στο TOEFL σας ζητείται να ηχογραφήσετε απαντήσεις στον υπολογιστή διάρκειας 45 με 60 δευτερολέπτων, βασισμένες σε σύντομες περιγραφές/διαλόγους. Το προφορικό μέρος διαρκεί συνολικά 20 λεπτά.

IELTS – Το προφορικό μέρος του IELTS διαρκεί 12 με 14 λεπτά και πραγματοποιείται με έναν εξεταστή, όχι με έναν υπολογιστή, όπως στο TOEFL. Υπάρχει μία σύντομη εισαγωγική άσκηση, η οποία αποτελείται κυρίως από small talk (ψιλοκουβέντα), ακολουθεί μία απάντηση σε κάποιου είδους οπτικό ερέθισμα, και, τέλος, μία πιο εκτενής συζήτηση σε ένα σχετικό θέμα.

Επιπλέον των παραπάνω διαφορών στις προφορικές ενότητες, το TOEFL πραγματεύεται και σας ζητά να μιλήσετε για ακαδημαϊκά κυρίως θέματα, ενώ το IELTS (και το Academic και το  General module) περιλαμβάνει πιο καθημερινές ερωτήσεις. Επίσης, για κάποιους είναι καλύτερο να μιλούν σε ένα μικρόφωνο, ενώ για κάποιους άλλους ισχύει το αντίθετο. Το ίδιο ισχύει και για τα θέματα. Κάποιοι νιώθουν περισσότερο άνετα να μιλήσουν θεωρητικά για θέματα ακαδημαϊκού ενδιαφέροντος, όπου πιθανόν η ορολογία και οι εκφράσεις να είναι ελεγχόμενες, παρά για καθημερινά θέματα και ένα πιο ελεύθερο διάλογο. Κάποιοι άλλοι νιώθουν το αντίστροφο.



Ποιο να επιλέξω;

Η απόφαση εξαρτάται από εσάς. Τι είδους μαθητής είστε και πώς θέλετε να μελετήσετε. Η ερώτηση: «Ποια εξέταση είναι ευκολότερη;» είναι πάρα πολύ ασαφής, καθώς και οι δύο εξετάσεις θα σας βαθμολογήσουν σχετικά με το επίπεδο των Αγγλικών σας. Σε γενικές γραμμές, το TOEFL ίσως τείνει να ευνοεί τους πιο υποψηφίους που έχουν μελετήσει γενικότερα, καθώς οι περισσότερες ερωτήσεις είναι πολλαπλής επιλογής, ενώ το IELTS ίσως να ταιριάζει σε πιο στοχευμένους μαθητές, καθώς απαιτεί απομνημόνευση και ανάκληση. Η πρόσωπο με πρόσωπο εξέταση των προφορικών του IELTS έχει μεγάλη διαφορά σε σχέση με την απρόσωπη ηχογράφηση του TOEFL.

Τέλος, πρέπει να ελέγξετε ποια εξέταση δέχεται το πανεπιστήμιο της επιλογής σας. Παρόλο που και οι δύο εξετάσεις είναι αποδεκτές σε περισσότερα από 6000 πανεπιστήμια και οργανισμούς παγκοσμίως, είναι πάντα απαραίτητο να ελέγχετε πριν την απόφαση.

Βαθμολογία

IELTS:
Band 1 – Non user
Band 2 – Intermittent user
Band 3 – Extremely limited user
Band 4 – Limited user
Band 5 – Modest user
Band 6 – Competent user
Band 7 – Good user
Band 8 – Very good user
Band 9 – Expert user

TOEFL:
CEFR
TOEFL Score

0–56
B1
57–86
B2
87–109
C1
110–120


Αντιστοιχία αποτελεσμάτων IELTS – TOEFL:
TOEFL Score
IELTS Band
0–31
0–4
32–34
4.5
35–45
5
46–59*
5.5
60–78*
6
79–93*
6.5
94–101*
7
102–109*
7.5
110–114
8
115–117
8.5
118–120
9










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου