Google+ H κλίμακα βαθμολόγησης Cambridge Scale ~ LEXIA L.D.S.

Ακολουθήστε μας:

H κλίμακα βαθμολόγησης Cambridge Scale





Η κλίμακα Cambridge English Scale είναι μία νέα προσέγγιση στην αναφορά των αποτελεσμἀτων σχετικά με όλες τις εξετάσεις Cambridge English. Αρχικά, θα εφαρμοστεί στις εξετάσεις: First, First for Schools, Advanced και Proficiency τον Ιανουάριο 2015. Κατά το 2015, θα προστεθούν κι άλλες εξετάσεις στην κλίμακα.
Η βαθμολογία βασισμένη στην κλίμακα Cambridge English Scale θα αντικαταστήσει τα τρέχοντα προφιλ των υποψηφίων και τα τυποποιημένα αποτελἐσματα. Οι βαθμοί και το Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς Γλωσσομάθειας (CEFR) διατηρούνται. Ο νέος τρόπος αναφοράς των αποτελεσμάτων θα παρέχει πλουσιότερη πληροφόρηση δίνοντας εικόνα για την επίδοση του εκάστοτε υποψηφίου στις τέσσερεις δεξιοτητες (Reading, Writing, Listening and Speaking) και στην Use of English. Αυτά τα αποτελέσματα θα ξεκαθαρίζουν την αντισοιχία των εξετάσεων Cambridge English μεταξύ τους, αλλά και με το CEFR.

Αποτελέσματα υποψηφίων


Οι υποψήφιοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν μια Δήλωση Αποτελεσμάτων και ένα πιστοποιητικό. Αυτά θα περιλαμβάνουν:

  • Την βαθμολογία βάσει της κλίμακας Cambridge English Scale για τις τέσσερεις δεξιοτητες (Reading, Writing, Listening and Speaking) και την Use of English.
  • Την βαθμολογία βάσει της κλίμακας Cambridge English Scale για την συνολική εξέταση.
  • Την βαθμολογία βάσει του υπάρχοντος συστήματος αλφαβητικής βαθμολόγησης (A, B, C) για την συνολική εξέταση.
  • Το επίπεδο CEFR για την συνολική εξέταση.


Επιπλέον, το πιστοποιητικό θα περιέχει το επίπεδο αντιστοιχίας στο Εθνικό Πλαίσιο Επαγγελματικών Προσόντων του Ηνωμένου Βασιλείου (NQF).

Πώς προκύπτει η βαθμολογία στην κλίμακα Cambridge English Scale


Οι συνολικοί βαθμοί για κάθε μια από τις τέσσερεις δεξιότητες μετατρέπονται σε βαθμολογία στην κλίμακα Cambridge English Scale.  Λαμβάνεται ο μέσος όρος των επιμέρους βαθμολογιών και έτσι προκύπτει μία συνολική βαθμολογία στην νέα κλίμακα. Υπάρχει συγκεκριμένη αντιστοιχία μεταξύ των βαθμών και των επιπέδων στο CEFR, τα οποία καθορίζονται από τους πόντους βάσει της κλίμακας Cambridge English Scale. Για παράδειγμα, η βαθμολογία 195 της κλίμακας Cambridge English Scale για την εξέταση Cambridge English: Advanced σημαίνει ότι ο υποψήφιος πήρε βαθμό B και ανήκει στο επίπεδο C1.

Συσχέτιση βαθμολογιών μεταξύ των εξετάσεων


Η κλίμακα βαθμολόγησης Cambridge English Scale αντιπροσωπεύει την επίδοση σε ένα ευρύτερο πεδίο γλωσσικής ικανότητας από οποιαδήποτε άλλη επιμέρους εξέταση. Κάθε εξέταση καταγράφεται σε ένα τμήμα της κλίμακας.
Παρόλο που οι εξετάσεις Cambridge English έχουν ως επίκεντρο συγκεκριμένα γλωσσικά επίπεδα, (Για το επίπεδο B2, το Cambridge English: First) υπάρχει ως έναν βαθμό μία αλληλεπικάλυψη μεταξύ των εξετάσεων σε οριακά επίπεδα. Η νέα κλίμακα Cambridge English Scale δείχνει που οι εξετάσεις συμπίπτουν και πώς η επίδοση σε μία εξέταση σχετίζεται με την επίδοση σε κάποια άλλη.



Το παραπάνω διάγραμμα δείχνει ότι ένας υποψήφιος ο οποίος πήρε αποτέλεσμα 182 στην εξέταση Cambridge English: First αναμένεται ότι θα επιτύχει παρόμοιο αποτέλεσμα στην εξέταση Cambridge English: Advanced.

Τα αποτελέσματα για κάθε εξέταση κυμαίνονται:
Από 122 έως 190 για την εξέταση Cambridge English: First
Από 142 έως 210 για την εξέταση Cambridge English: Advanced
Από 162 έως 230 για την εξέταση Cambridge English: Proficiency

Σύμφωνα με το Cambridge, η συσχέτιση των εξετάσεων είναι ένα βασικό κομμάτι των διαδικασιών σχεδιασμού των τεστ, όπως επίσης και οι κλίμακες αξιολόγησης που χρησιμοποιούν για την εκτίμηση της επίδοσης.

Ένα παράδειγμα για το πώς χρησιμοποιείται η κλίμακα




Ένας υποψήφιος που λαμβάνει βαθμολογία από 200 έως 210 θα λάβει το βαθμό A και επιπλέον ένα πιστοποιητικό Cambridge English: Advanced που δηλώνει ότι επέδειξε ικανότητα επιπέδου C2. Το μεγαλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για το Cambridge English: Advanced είναι το 210.
Οι υποψήφιοι με βαθμολογία από 193 έως 199 θα λέβουν βαθμό B. Εκείνοι που επιτυγχάνουν βαθμό από 180έως 192 θα λάβουν βαθμό C. Αυτοί θα λάβουν ένα πιστοποιητικό επιτυχίας στο Cambridge English: Advanced στο επίπεδο C1.
Οι υποψήφιοι που λαμβάνουν βαθμολογία ανάμεσα στο 160 και 179 θα λάβουν πιστοποιητικό ότι επέδειξαν ικανότητα επιπέδου B2.
Οι υποψήφιοι που έλαβαν βαθμό από 142 έως 159 δεν θα λάβουν πιστοποιητικό. Θα λάβιυν όμως το αποτέλεσμά τους στην κλίμακα Cambridge English Scale που θα απεικονίζεται στην Δήλωση Αποτελἐσματος.

Τα πλεονεκτήματα για τους υποψηφίους


Η νέα κλίμακα σχεδιἀστηκε για να ανταποκριθεί στην ανάγκη των υποψηφίων για πιο καθαρή και κατανοητή εικόνα  των αποτελεσμάτων. Όπως και με τις προηγούμενες βελτιώσεις, η νέα κλίμακα αναπτύχθηκε με και ως αποτέλεσμα των σχολίων των υποψήφιων για τα αποτελέσματά τους.
Η κλίμακα Cambridge English Scale θα δώσει την δυνατότητα για καλύτερη πληροφόρηση, στους επιμέρους τομείς επίδοσης, αλλά και συνολικά. Τέλος, θα ξεκαθαρίσει καλύτερα και η σχέση μεταξύ των διαφορετικών εξετάσεων, καθώς τα αποτελέσματα για όλες τις εξετάσεις θα παρέχονται πάνω στην ίδια κλίμακα Cambridge English Scale.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου