Google+ Επίπεδα γλωσσομάθειας ~ LEXIA L.D.S.

Ακολουθήστε μας:

Επίπεδα γλωσσομάθειας



 ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΑΣ;

 


Γνωρίζετε το επίπεδο των Αγγλικών σας; Ποιο είναι το κατάλληλο πρόγραμμα για να ξεκινήσετε; 


Μπορείτε όμως να πάρετε μία ιδέα από την περιγραφή των δεξιοτήτων προφορικής επικοινωνίας και ακουστικής κατανόησης παρακάτω:




Επίπεδο 1 – Κατώτερο αρχάριο (Beginner Low)
Στο επίπεδο του Αρχαρίου, δεν έχετε κάποια λειτουργική ικανότητα. Ίσως να είστε σε θέση να αναφέρετε/καταγράψετε αντικείμενα. Ίσως να είστε σε θέση να πείτε μερικές απομνημονευμένες λέξεις ή χαιρετισμούς. Η επικοινωνία είναι άκρως περιορισμένη. Συχνά απαντάτε με σιωπή ή χρησιμοποιώντας την μητρική σας γλώσσα. Η μητρική σας γλώσσα επηρεάζει απόλυτα την προφορά σας. Εκείνοι που έχουν συνηθίσει να μιλάνε με μη φυσικούς ομιλητές θα σας κατανοούν πολύ δύσκολα. Στην ακουστική κατανόηση, δεν έχετε λειτουργική ικανότητας επίσης. Ίσως να γνωρίζετε μερικές μεμονωμένες λέξεις ή λίστες. Σχεδόν τα πάντα πρέπει να επαναλαμβάνονται και επαναδιατυπώνονται. Παρόλα αυτά ίσως και πάλι να μην καταλαβαίνετε.




Επίπεδο 2 – Αρχάριο (Beginner)

Στο επίπεδο του Ενδιάμεσου αρχαρίου έχετε περιορισμένη λειτουργική ικανότητα. Μπορείτε να δώσετε απλές πληροφορίες, με δυσκολία. Μπορείτε μόνο να χρησιμοποιείτε μεμονωμένες λέξεις ή φράσεις σε οικείες περιστάσεις. Η επικοινωνία είναι πολύ περιορισμένη. Πιθανόν να είστε σιωπηλός ή να χρησιμοποιείτε την μητρική σας γλώσσα. Η μητρική σας γλώσσα επηρεάζει πολύ την προφορά σας. Εκείνοι που έχουν συνηθίσει να μιλάνε με μη φυσικούς ομιλητές της γλώσσας θα δυσκολευτούν να σας κατανοήσουν. Όταν ακούτε, έχετε και εκεί περιορισμένη λειτουργική ικανότητα. Μπορείτε να κατανοείτε απλές πληροφορίες σε οικείες περιστάσεις, με δυσκολία. Συχνά απαντάτε λανθασμένα γιατί δεν κατανοείτε. Χρειάζεστε επαναλήψεις, επαναδιατυπώσεις και πολύ αργό λόγο έτσι ώστε να έχετε μία περιορισμένη κατανόηση.




Επίπεδο 3 – Ανώτερο αρχάριο (Beginner High)

Στο επίπεδο του Προχωρημένου αρχαρίου, έχετε ικανότητες βασικής επιβίωσης. Μπορείτε να δώσετε απλές πληροφορίες χρησιμοποιώντας μεμονωμένες λέξεις ή αποστηθισμένες φράσεις σε οικείες και άμεσες περιστάσεις. Το λεξιλόγιό σας είναι βασικό. Παραλείπετε πολλές λειτουργικές λέξεις. Κάνετε πολλά λάθη. Η επικοινωνία είναι περιορισμένη. Εκείνοι που είναι συνηθισμένοι στην συνομιλία με μη φυσικούς ομιλητές θα έχουν δυσκολία να σας κατανοήσουν. Η μητρική σας γλώσσα επηρεάζει πολύ τον λόγο σας. Όταν ακούτε, κατανοείτε απομνημονευμένες λέξεις και φράσεις. Κατανοείτε απλές ερωτήσεις και πληροφορίες. Μπορείτε να καταλάβετε την βασική ιδέα των απλών θεμάτων συζήτησης. Υπάρχουν παρανοήσεις. Χρειάζεστε πολύ επανάληψη και αργός λόγος για να κατανοείτε.




Επίπεδο 4 – Κατώτερο Μέσο (Intermediate Low)

Στο επίπεδο του Κατώτερου μέτριου, μπορείτε να δίνετε γενικά νοήματα σε οικεία θέματα συζήτησης για τις βασικές ανάγκες της καθημερινότητας.  Μπορείτε να κάνετε ευγενικές, απλές συναλλαγές. Η επικοινωνία είναι δύσκολη. Τα Αγγλικά σας περιλαμβάνουν πολλά λάθη στη γραμματική και στη σειρά των λέξεων. Η μητρική σας γλώσσα επηρεάζει πολύ τον λόγο σας. Οι φυσικοί ομιλητές της Αγγλικής οι οποίοι είναι συνηθισμένοι στην συνομιλία με μη φυσικούς ομιλητές μπορούν να σας κατανοήσουν, αλλά με δυσκολία. Όταν ακούτε, έχτε ανάγκη να εκφέρεται αργά ο λόγος. Χρειάζεστε πολλή επανάληψη και επαναδιατύπωση.




Επίπεδο 5 – Μέσο (Intermediate)

Στο επίπεδο του Μέσου, μπορείτε να διεξάγετε απλές συνομιλίες σε μια ποικιλία οικείων θεμάτων. Μπορείτε να εκτελέσετε καθήκοντα ρουτίνας με μία σχετικά άνεση. Δεν μπορείτε να υπεισέρχεστε σε μεγάλες λεπτομέρειες. Δεν μπορείτε να χρησιμοποιείτε πολύπλοκη γλώσσα ή να μιλάτε επί μακρόν για αφηρημένα θέματα. Συχνά διστάζετε ενώ μιλάτε. Κάνετε πολλά γραμματικά λάθη. Ίσως να μην είστε σε θέση να πείτε όλα όσα θέλετε να πείτε. Η μητρική σας γλώσσα επηρεάζει τον λόγο σας. Οι φυσικοί ομιλητές της Αγγλικής οι οποίοι είναι συνηθισμένοι στη συνομιλία με μη φυσικούς, μπορούν να σας κατανοήσουν με κάποια δυσκολία. Όταν ακούτε, μπορείτε να επιβιώσετε σε ένα ξενόγλωσσο περιβάλλον. Εάν έχετε κάποια γνώση ως υπόβαθρο, είστε σε θέση να χειριστείτε καθημερινές περιστάσεις.




Επίπεδο 6 – Ανώτερο μέσο (Intermediate High)

Στο επίπεδο του προχωρημένου μέτριου, είστε σε θέση να λειτουργήσετε πάνω από τις ανάγκες άμεσης επιβίωσής σας. Μπορείτε να ξεκινάτε και να συνεχίζετε συζητήσεις με σύντομες εκφράσεις. Μπορείτε να μιλάτε για όλες σχεδόν τις ανάγκες συναλλαγής και για κάποιες κοινωνικές περιστάσεις. Έχετε δυσκολία στη χρήση πολύπλοκης γλώσσας, στην αναφορά λεπτομερειών, στην μακρά συζήτηση και στην έκφραση των αναγκών. Η βασική γραμματική σας είναι ακριβείς αλλά όχι συνεπής. Έχετε δυσκολία στο να βρείτε τις κατάλληλες λέξεις για όλες τις περιστάσεις. Χρησιμοποιώντας την επανάληψη, μπορείτε να γίνετε κατανοητοί από τους φυσικούς ομιλητές της Αγγλικής, οι οποίοι είναι συνηθισμένοι στην συνομιλία με μη φυσικούς ομιλητές. Όταν ακούτε, ίσως να έχετε κάποια προβλήματα στην κατανόηση των λεπτομερειών, στην πολύπλοκη γλώσσα και στον μακρύτερο διάλογο. Ίσως να αλλάζετε το θέμα συζήτησης εξαιτίας ανικανότητάς σας να καταλάβετε




Επίπεδο 7 – Κατώτερο προχωρημένο (Advanced Low)

Στο επίπεδο του Κατώτερου προχωρημένου, μπορείτε να συνομιλήσετε με διάρκεια μιας παραγράφου για μία ποικιλία περιστάσεων με αυτοπεποίθηση, αν και με λάθη. Αυτές οι περιστάσεις περιλαμβάνουν τυπικές κοινωνικές ανάγκες και συναλλαγές, τρέχοντα γεγονότα και πιο περίπλοκα επαγγελματικά θέματα. Με κάποια λάθη είστε σε θέση να επιδείξετε καλό έλεγχο απλών γραμματικών και συντακτικών δομών, χρησιμοποιώντας παρελθοντικούς, παροντικούς και μελλοντικούς χρόνους. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πολύ καλά το λεξιλόγιο, παρόλο που κάποιες φορές είναι ανακριβές. Οι περισσότεροι φυσικοί ομιλητές μπορούν να σας καταλάβουν. Όταν ακούετε, μπορείτε να καταλάβετε τα γενικότερα νοήματα σε μία ποικιλία τυπικών καταστάσεων και πρακτικών συζητήσεων. Με κάποια επανάληψη και επαναδιατύπωση, μπορείτε να κατανοήσετε τον κανονικό φυσικό λόγο.




Επίπεδο 8 – Προχωρημένο (Advanced)

Στο επίπεδο του Προχωρημένου, μπορείτε να λειτουργήσετε καλά στην καθημερινότητα και στις επαγγελματικές περιστάσεις σε ένα ξενόγλωσσο περιβάλλον, ακόμα και σε περίπλοκες καταστάσεις. Θα είστε αρκετά άνετος στις περισσότερες κοινωνικές περιπτώσεις. Μπορείτε να κατανοήσετε και να συμμετέχετε σε συζητήσεις σχετικά με τρέχοντα θέματα. Μπορείτε να χειριστείτε τις περισσότερες πληροφορίες στον χώρο εργασίας και με πραγματικό (όχι μυθοπλαστικό) περιεχόμενο. Μπορείτε να αφηγηθείτε και να περιγράψετε με διάρκεια μίας παραγράφου, χρησιμοποιώντας παρελθοντικούς, παροντικούς και μελλοντικούς χρόνους. Παρόλο που κάποια λάθη είναι παρόντα, είστε δυνατός στο λεξιλόγιο και το συντακτικό. Οι φυσικοί ομιλητές της γλώσσας μπορούν να σας κατανοήσουν με άνεση. Όταν ακούτε, κάποιες παρανοήσεις μπορούν να υπάρξουν, αλλά μπορείτε να κατανοήσετε το σύνολο σχεδόν του απλού, φυσικού λόγου. Οι φυσικοί ομιλητές είναι πιθανόν να πρέπει να τροποποιούν τον λόγο τους έτσι ώστε να τους καταλάβετε, καθώς ίσως να μην καταλαβαίνετε όλες τις λεπτομέρειες. Επίσης, μπορεί να μην κατανοείτε τοπικές ή πολιτισμικές διαφορές.




Επίπεδο 9 – Ανώτερο προχωρημένο (Advanced High)

Στο επίπεδο του Ανώτερου προχωρημένου, τον περισσότερο καιρό μπορείτε να χρησιμοποιείτε αποτελεσματικά περίπλοκη γλώσσα και στρατηγικές επικοινωνίας σε γενικά θέματα και ακόμα σε οικεία, συγκεκριμένα θέματα. Επιδεικνύετε υψηλό επίπεδο ευχέρειας και ακρίβειας στο συντακτικό και στο λεξιλόγιο. Τα λάθη είναι φανερά μόνο όταν είστε υπό πίεση. Υπάρχει μία αναδυομένη ικανότητά σας στην διατύπωση και κατανόηση λεπτών παραλλαγών στο νόημα. Οι φυσικοί ομιλητές μπορούν εύκολα να σας κατανοήσουν. Όταν ακούτε, κατανοείτε το κανονικό, φυσικό λόγο. Κατανοείτε το μεγαλύτερο μέρος πιο περίπλοκης γλώσσας, ειδικά σε οικεία θέματα συζήτησης. Η κατανόησή σας μπορεί να μειώνεται όταν είστε υπό πίεση. Οι φυσικοί ομιλητές ίσως να χρειάζεται να προσαρμόσουν τον λόγο τους για να τους κατανοείτε εντελώς, καθώς ίσως να μην αντιλαμβάνεστε όλες τις λεπτομέρειες και τις τοπικές ή πολιτισμικές διαφορές.




ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΠΙΠΕΔΩΝ ESL ΣΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ IELTS, TOEFL, TOEIC ΚΑΙ ESOL*

 



*Τα πρώτα δύο επίπεδα αρχαρίων γλωσσομάθειας δεν αντιστοιχούν σε κάποιο επίπεδο πιστοποίησης.





Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας:
στο e-mail:          lexialds@gmail.com




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου